Prima dragoste: pierderea inocenţei sau a virginităţii?

Se spune că prima dragoste înseamnă, atât pentru el cât şi pentru ea, o pierdere a inocenţei. Fiindcă, arareori prima dragoste se concretizează într-o relaţie pe termen lung. Prima dragoste este furtunoasă, este gravă, este totală, dar nu rezistă. Ea se consumă intens, ca un foc de tabără şi apoi trece în registrul amintirilor frumoase dar, în egală măsură, frustrante. Este frumos pentru că a fost pentru prima oară, dar este frustrant fiindcă n-a trecut examenul timpului. E o perspectivă cu care puteam fi de acord la 20 de ani, dar cu care nu mă mai împac deloc acum.

E foarte ciudat cum funcţionează mintea omului. Prima dragoste se consumă, de obicei, în adolescenţă, o perioadă când vrem libertate şi independenţă. Şi totuşi, ne dorim cu toţii ca prima dragoste să dureze veşnic. Adică dorim să ne legăm. Şi mai suntem şi dezamăgiţi că realitatea nu s-a pliat pe această himeră. Iată o veritabilă contradicţie. O dovadă de imaturitate specifică vârstelor crude.

Ne naştem, chipurile, inocenţi şi, după falimentul aproape inevitabil al primei relaţii amoroase, ne considerăm mânjiţi, respinşi, fără valoare. Cu alte cuvinte, credem că ne-am pierdut inocenţa… Nimic mai fals. Inocenţa ne-o pierdem doar dacă, în urma acestor nefericiri adolescentine, sufletul nostru se acreşte şi ajungem să contaminăm cu acest ferment următoarele iubiri, cele care au reale şanse să aibă substanţă.

Şi mai există un mit, pe care-l consider profund fals: că poţi trăi prima dragoste fără să-ţi pierzi virginitatea. Sigur că e un concept promovat mai degrabă de femei decât de bărbaţi. Obiecţia majoră pe care o am este, dacă vreţi, una pur stilistică: sintagma “prima dragoste” nu poate fi decuplată de sintagma “a face dragoste”. Una fără altă nu are sens, cel puţin în mintea mea. Şi îmi place să cred că nu există niciun bărbat demn de acest nume care să considere altfel.

Mai rămâne o întrebare esenţială: prima dragoste e oare totuna cu prima iubire? Eu cred ca ştii că ai trăit cu adevărat prima dragoste dacă ţi-ai pierdut virginitatea dar nu ţi-ai pierdut inocenţa. Şi dacă ţi-a rămas suficientă inocenţă, vei găsi cu siguranţă şi prima iubire, e doar o chestiune de timp.