Fumatul dăunează grav fericirii

Zilele trecute, discutam cu un prieten despre relaţii noi şi care ar fi, ipotetic vorbind, tipurile de femei de care ar fi bine să ne ferim. Fiind amândoi nefumători, inevitabil am ajuns şi la tema caldă a zilei: femeile fumătoare. Ne-am uitat unul la altul şi, la unison, am exclamat: absolut excluse! Nu am simţit deloc nevoia unei justificări. Pur şi simplu am dat, nemilos, verdictul. A fost o execuţie sumară.

Într-un cadru mai larg, mă tot uit, cu o oarecare mirare, cum, în ultima vreme, atât fumătorii cât şi nefumătorii se răfuiesc pe bloguri şi pe social media, cu legea în mână. Ambele tabere aruncă în luptă argumente logice, tehnice, emoţionale, care mai de care mai vituperante. Practic, fiecare încearcă să-şi revendice o halcă cât mai mare din spaţiul public. Dar de spaţiul privat (şi mă refer aici la intimitatea cuplului) nu zice nimeni absolut nimic. Ca şi când problema ar fi doar unde fumăm sau unde nu fumăm când ieşim în oraş sau mergem la servici sau oriunde altundeva. Dar, cum rămâne cu bărbaţii nefumători care au iubite fumătoare?

O să-mi spuneţi că dacă un bărbat iubeşte o femeie, o va iubi şi dacă fumează şi dacă nu fumează. Probabil că da. Sau poate că nu neapărat. Acest răspuns şi-l va da fiecare bărbat în parte. Eu însă mă gândesc la altceva: oare câţi bărbaţi nefumători aleg, din capul locului, să nu se mai apropie de femei care fumează, chiar dacă între ei există toată potrivirea din lume. Câte femei (şi, de ce nu, câţi bărbaţi) ratează, astfel, o şansă la fericire?

Sunt sigur că toate femeile fumătoare vor sări ca arse cu ţigara: unde s-a mai pomenit ca un bărbat să se despartă de o femeie doar fiindcă aceasta fumează? Adevărat, probabil că asemenea cazuri nu prea există. Cu adevărat tulburătoare ar fi, însă, o altă statistică: oare câte femei nici măcar nu mai ajung într-o relaţie doar fiindcă fumează? Sau câte femei ajung în relaţii nepotrivite doar fiindcă fumează? Mă tem că nu vom afla asta niciodată.

Foto: Efe via deviantart.com