Fete ambiţioase

Once upon a time a fost o fată. Frumoasă, blondă si mai presus de orice, dezinvoltă. Ştia să râdă, zâmbea frumos, vorbea pe şleau, chiar foarte, ceea ce plăcea păturii mijlocii în general, extraordinar. Visul tuturor, aţi spune. Da, aşa părea la început şi de la distanţă. Asta ca să nu o nedreptăţim din primul paragraf. Să spunem că o chema Violeta. Violeta era din provincie, dar avea ţeluri mari şi precise pe deasupra. Vroia să ajungă vedetă, se imagina de mică “pe sticlă”, aflase ea că aşa se spune şi aşa spunea tuturor mai departe.

Zis şi făcut. Violeta a crescut mare (şi frumoasă) şi a plecat în capitală, oraşul unde câinii nu numai că umblă cu colacii în coadă, dar toţi au codiţa îmbârligată ca să prindă colacii din zbor şi perele mălăieţe ce cad zilnic pe acolo. Nu vă gândiţi că fata noastră însă nu ştia exact ce vrea.

Ea vroia să apară zilnic la televizor, dar nu oricum, ci să aştepte lumea cu sufletul la gura să o vadă. Să fie importantă nu glumă, iar publicul să o aplaude de acasă (n-are importanţă!) şi mai ales să ţină cont de ce le spune ea. Pentru ca ea ştie ce spune.

Eee, să vedem, câţi dintre voi ghicesc ce a decis să facă Violeta? Acoperiţi titlul, nu merge aşa! Violeta s-a făcut horoscopistă. A luat ea câteva programe de pe net, aplicaţii se numesc, le-a descărcat frumuşel, a introdus foarte atent datele de naştere ale sorei, mamei, până la urmă şi ale ei şi a văzut cum se potrivea la perfecţie socoteala din horoscop cu cea de-acasă. A înţeles imediat, pentru că era deşteaptă, că doar acele zodii, ale rudelor ei şi bineînţeles a ei în primul rând sunt cele câştigătoare. Păi, este logic, gândiţi-vă: nu ei i-a venit ideea să facă asta şi să câştige o pâine chiar din această… meserie, sigur, doar e o meserie?

Când câştigi bani, zilnic şi nu puţini, din gogoşi, pardon poveşti, pardon horoscop, înseamnă că te întreţii şi deci asta e o meserie. Şi ce meserie! Nu brăţara de aur, ci casă şi maşina şi-a luat de pe urmă profesiei (ce mai, e profesie, domnule!).

Am mai putea continua povestea, în sensul că Violeta a devenit ca un fel de doctoriţă care citeşte în stele, adică acorda “consultaţii”, pune diagnostic şi da reţeta. Dar nu compensata, pentru că în horoscopie, sau horoscopeală, totul e pe bani! Totul.

Face seminarii, spectacole dacă e cazul, poze de grup şi individual, tot ce cere clientul, mai ales dacă e mulţumit de rezultat. Să te ferească Dumnezeu şi Măicuţa Domnului să nu fii mulţumit şi să pui tu la îndoială ce-ţi spune doamna horoscopista.

S-a terminat. Nu e bună zodia ta. Nu ai şanse să ajungi prea sus pentru că asta e, te-ai născut fără Lună în casă a 7 a şi Soarele tău face nu ştiu ce unghi dubios cu Mercur. Vezi, de aia nici nu eşti prea sprinten la minte. Cât despre relaţii, las-o moartă, că ai în casă a 10-a numai planete care prevestesc moartea timpurie.

***

De ce am scris despre tânăra provinciala de la horoscop? Stiu, e plin de  doamne, din provincie sau nu, pline de avant proletar ca sa nu pronuntam tupeu, cu o bruma de cultura si mult aplomb necesar in bussiness, care acapareaza dintr-o data piata, asa, din senin, dar aparent irevocabil.

Fete ambitioase. Horoscopiste, bloggerite, persoane publice neaparat, cu pagina si tot tacamul.

De ce nu? Medicii sunt luaţi zilnic în vizor, profesorii la fel, inginerii nu mai vorbeşte nimeni de ei, pentru că ţara asta merge ca pe roate, deci nu mai avem practic nevoie de ei… şirul continuă.

De fapt, toate categoriile de mai sus, hulite de atâţia ani, au măcar o diplomă “ca au trecut pe acolo” şi ani petrecuţi pe băncile facultăţilor.

“Horoscopiştii” însă vând iluzii, la kilogram, iau bani la fel şi nu poartă nici o răspundere. Nu scrie nimeni despre ei că abuzează pe faţă de credulitatea şi singurătatea oamenilor care apelează la ei. Mă întreb, banii câştigaţi de ei or fi impozitaţi? Materia predată e aceeaşi, zi de zi – iluzie, iluzie, exagerare şi speculaţii.

Nu îi amestecăm pe toţi în aceeaşi oală, sunt şi oameni dedicaţi, citiţi, dăruiţi cu intuiţie şi bun simţ, care pot înţelege mai presus de media populaţiei, evenimentele şi contextele astrale asociate. Acestia sunt astrologii.

Din păcate aceia nu ajung să monopolizeze ecranul pentru că sunt retraşi, modeşti, înclinaţi spre studiul astrofizicii şi ezoterismului. Nu de ei trebuie să ne ferim şi nici într-un caz nu îi blamam pe cei dăruiţi de Sus, care “au chemare şi nu trimitere” către astrologie.

P.S. Orice asemanare cu cazuri reale nu e intamplatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *